Wednesday, December 10, 2008

Tipurile de ten. Ingrijirea tenului gras

Seboreea sau tenul gras.
Din punct de vedere clinic se disting 2 feluri de ten gras: seboreea oleosa (uleioasa) si seboreea sicca (uscata).
Din punct de vedere genetic, seboreea presupune o activitate mai intensa a glandelor sebacee. La persoanele cu ten gras nu au numai sebum ci si alta calitate si alta proportie. In general se mosteneste. Se datoreaza excesului de hormoni androgeni care intensifica producerea sebumului. Factorii favorizanti ce duc la intensificarea seboreei sunt: stresul, lipsa luminii, hranirea incorecta, tulburari de digestie, folosirea unor produse cosmetice necorespunzatoare.

Seboreea uleioasa. Tenul este spalacit, pe mijlocul fetei sunt comedoane alb-negre, usor de indepartat, continutul de acid oleic al sebumului este ridicat, stratul lucios impiedica pielea sa respire. Sebumul stimuleaza cheratinizarea.
Ingrijirea tenului gras la salon se face astfel: se demachiaza cu o solutie usor alcalina, se tonifica, se face dezincrustare cu o fiola speciala, se expune tenul la aburi 4-6 min apoi se indeparteaza comedoanele, se dezinfecteaza, se aplica electrodermul, apoi cu ajutorul iontoforezei sau ultrasunetelor si cu o fiola speciala se regleaza secretia de sebum si ultima data se aplica mastile (una astringenta si cealalta calmanta) si o crema hidratanta.
Acasa se foloseste demachiant, lotiune tonica fara alcool si crema hidrogel cu vit. B. Daca se folosesc produse cu continut chiar si redus de alcool, stratul epitelial se usuca, se tabaceste si se crapa.

Seboreea uscata. Tenul este lipsit de stralucire si cu pori largi, se descuameaza, e unsuros, aspru la pipait, cu comedoane albe sau negre si greu de eliminat. Tratamentul urmareste rehidratarea stratului superior al pielii, filmul hidrolipidic al pielii trebuie restabilit, trebuie redusa secretia de sebum.
Ingrijirea la salon se face astfel: se curata tenul cu demachiant si lotiune tonica fara alcool pentru ten gras, se face o dezincrustare cu o fiola speciala si cu ajutorul curentului galvanic sau se face un peeling cu o crema abraziva si cu ajutorul unei perii actionate electric sau cu mana; se face un masaj, inmuiere aburi 8-10 minute, local se dezinfecteaza, se aplica alectrodermul, se sterge fata cu lotiune tonica pentru a reface ph-ul pielii deoarece electrodermul usuca tenul; se face iontoforeza cu o fiola speciala sau se introduce cu ajutorul aparatului cu ultrasunete si se aplica doua masti: una astringenta pe baza de sulf si cealalta nutritiva cu vit. B. A. E. F. Apoi se aplica o crema hidratanta pentru ten gras.
Acasa se foloseste zilnic, dimineata si seara un demachiant si lotiune tonica pentru ten gras, ziua o crema hidratanta iar seara o crema nutritiva, toate pentru ten gras. saptamanal dupa demachiere si tonifiere se poate folosi o crema abraziva pentru curatarea tenului in profunzime.

Sidonia Zaicu,
Cosmeticiana

0 comments: