Monday, December 8, 2008

Tipurile de ten. Ingrijirea tenului alipic (uscat)

Tenul uscat are un continut de grasime mai mic, este mat, cu pori inchisi, aspru la pipait, cu descuamari minime. Procesul de producere a sebumului si a cheratinei are o intensitate sub cea normala. Calitatea filmului hidrolipidic este schimbata. O pelicula lipidica deficitara nu poate impiedica deshidratarea si celulele sebuminice se atrofiaza. Structura tesutului adipos devine mai afanat, textura se destrama, ceea ce face ca pielea fetei sa fie tare si crapata. Prima cauza care face ca tenul sa devina uscat este lipsa apei. Din punct de vedere clinic se disting doua tipuri de ten uscat si anume: ten uscat din lipsa moderata de lipide si ten uscat din lipsa accentuata de lipide.

Tenul uscat din lipsa moderata de lipide este elastic, cand vremea e racoroasa si bate vantul se inroseste. Acest ten, in majoritatea cazurilor, se mosteneste. Factorii externi care favorizeaza uscarea tenului sunt: spalari cu apa calda, folosirea substantelor sicative, spalari cu sapun. In scopul tratarii se completeaza structura lipidica si se restabileste filmul lipidic.

Tenul uscat din lipsa accentuata de lipide este un ten deshidratat profund datorat lipsei apei in statul profund si superior. Este un semn de imbatranire matura. Evolutia este grabita si de factorii externi si anume: folosirea glicerinei, statul intr-un aer cu continut redus de vapori (incalzire centrala), insuficienta ingrijirii tenului, expunerea prelungita la soare. Tenul este spalacit, aspru, molesit, elasticitatea si tonusul sunt reduse, se rideaza devreme, in pori se formeaza comedoane filiforme.

Ingrijirea tenului uscat la salon se face cu un lapte demachiant specific tipului de ten, lotiune tonica, masaj cu o crema hidrofila, o baie de aburi de 8-10 minute; pentru dezincrustare se foloseste o fiola speciala cu ajutorul curentului galvanic, curatarea se face cu grija in timp ce se indeparteaza comedoanele deoarece stratul epitelial este usor lezabil. In cazul dezincrustatorului trebuie neaparat folosit tonic pentru oprirea procesului enzimatic de dezincrustare. Este indispensabila iontoforeza, hidratarea in profunzime se face cu fiola speciala introdusa cu ajutorul ultrasunetelor, se folosesc doua masti: una sa calmeze, sa relaxeze iar una sa regenereze si sa hidrateze, se curata cu apa si se aplica o crema cu vit. E si B, si o crema speciala pentru conturul ochilor.

Acasa, dimineata, se face demachierea cu lapte demachiant si lotiune tonica si se aplica o crema hidratanta de zi. Seara se curata cu lapte demachiant si tonic si se aplica o crema hidratanta cu vitaminele E si B.

0 comments: